God udvikling med badmintonsko

TANG2025

Indlægget om udviklingen indenfor badmintonsko er skrevet med inspiration fra sport-net.dk: Badmintonsko

Dagens sko

Dagens badmintonsko er af høj høj kvalitet, og er virkelig et gennemtænkt produkt. En top moderne badmintonsko, indeholder alle nødvendige teknologier, såsom stødabsorbering, støtte og åndbarhed. Det vigtigste er uden tvivl stabiliteten og støtten i skoen, da man som hovedregel bevæger sig fra side til side 70% af tiden. Hvilket stiller store krav til forfoden på en badmintonsko, da alle spillere putter hele kropsvægten på ydersiden af skoen når man ændre retning fra side til side på en bane. Der er mange forskellige ting til at opnå stabilitet når vi laver badmintonsko, en af de mest benyttede er at tilføje en lille forstærkning på ydersiden af forfoden der giver mere stabilitet fra bunden og op til det øverste af skoen. En anden måder er at gøre toppen mere ufleksibel på den udvendige side, men det kan også giver en sko som kan blive mindre lækre at have på når man spiller og derfor bliver denne metode ikke brugt så tit. Endvidere er det uhensigtsmæssigt da man nemmere kan få foden til at varme i skoen, i og med at den sidder tættere, når den ikke er fleksibel. Det betyder at man nemt kan danne sved og væske i skoen, der kan få foden til at glide rundt ned i skoen, hvilket vil øge risikoen for at få vabler.

 

Men husk stødabsorbering

TANG2025En anden meget vigtig teknologi er absorbering, på grund af badminton kun er blevet hurtigere og hurtigere igennem tiden, er det væsentligt at man har en god absorbering af stød når man havner på banen efter et hop eller tager et langt skridt ud til fjerbolden. Der findes mange anderledes former for stødabsorbering, men som grundregel bør man uden tvivl tage en badmintonsko der er med stødabsorbering under hælen, da det er denne man har mest brug for, når man spiller badminton. Ved mangel på stødabsorbering i hælen får man væsentlig flere chok op igennem benene og dette vil udsætte ryg, hofte og knæ for unødvendig chok og kan give skader på både lang og kort sigt. Og skader er jo noget man helst vil undgå, når man er sportsudøver, da det selvfølgelige begrænser ens muligheder for at dyrke sport og udvikle sig som spiller og udøver.

 

Fortidens sko

Når man kigger på dagens badmintonsko, må den jo komme et sted fra, helt naturligt. Og det er den så men også, der er bare sket en kæmpe udvikling over tiden, fra den første badmintonsko til den sko alle står med i dag. Der har været alternative sko ind over i tidens løb, men de er alle blevet skiftet ud eller blot videreudviklet, til den helt rigtige high-tec sko som der er på markedet i dag. De aller første badmintonsko kan sammenlignes med at man spillede i bare fødder. Det betyder at skoen var så tynd at der slet ikke var plads til nogen form for støtte i den. Det var en let sko, så man hurtigt kunne bevæge sig over banen, men igen ingen støtte gjorde at det sled meget på kroppen. Dog ikke i så høj grad som i dag, fordi tempoet i spillet på det tidspunkt var meget langsommere. Hurtigt startede udviklingen af badmintonsko, men spillerne var ikke helt tilfredse, så de valgt at gå over til en løbesko, der er meget kendt for den gode støtte og stødabsorbering. Dog valgte man igen hurtigt løbeskoen fra, fordi den simpelthen var for tung og klodset, når man skal lave de mange retningsskift og hurtige bevægelser, der følger med badmintonsporten. Derfor har udviklere af badmintonsko lært af dette og fundet nye og alternative måde at imødekomme de behov man har som badmintonspiller på alle niveauer.